Preventie van ziekte

De meeste mensen zijn er nog steeds van overtuigd, dat de dokter hen beter kan maken. Maar in principe kunnen alleen antibiotica en sommige chirurgische ingrepen mensen echt van hun ziekte genezen. De enige reden waarom we herstellen van bijvoorbeeld een virusinfectie is het feit, dat ons immuunsysteem het virus verslaat. Pijnstillers zoals paracetamol en aspirine zijn alleen maar symptoombestrijders. Ze verminderen de pijn door het immuunsysteem te onderdrukken, waardoor ze er juist voor zorgen dat de ziekte nog langer duurt. Mensen hebben te veel vertrouwen in hun dokter en te weinig in hun eigen vermogen om ziekten te voorkomen en hun gezondheid op peil te houden. En het is ons eet- en leefpatroon, dat daarin de belangrijkste rol speelt.

Iedereen weet wel, dat voeding belangrijk is voor onze gezondheid, maar hoe gezond zijn plantaardige voedingsmiddelen en hoe ongezond zijn andere voedingsmiddelen eigenlijk? Voeding speelt de grootste rol bij het risico op het krijgen van kanker. Als je niet rookt, dan bepalen je voedingsgewoonten voor 50% het risico op het krijgen van kanker (Bron: Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds/WCRF, 2007). De overige 50% van de risicofactoren zijn onder meer genetische aanleg, infectieziekten, blootstelling aan de zon, vervuiling, seksuele gewoonten, beroep, ect.

Maar hoe kan voeding dan het risico op kanker verminderen? Plantaardig voedsel, zoals bijvoorbeeld een groente als broccoli en een kruid als peterselie, beschikken over sterke kanker werende eigenschappen. Een ziekte als prostaatkanker komt in Japan veel minder voor dan in onze westerse wereld, doordat Japanners (nu nog) een gezond eetpatroon hebben met veel groente en vis. Diabetes en maculadegeneratie, beide zgn. versnelde verouderingsziekten, komen veel meer voor in landen met een ongezond voedingspatroon.
Het eten van voldoende groente en fruit en vette vis kan ervoor zorgen, dat de kans op het krijgen van deze ziekten sterk vermindert. En dat geldt voor nog veel meer andere ziekten.

Een gezond eet- en leefpatroon heeft dus een enorme impact op de preventie van ziekten. De overheid en ziektekostenverzekeraars zijn zich daar steeds meer van bewust. Ze zullen ook wel moeten, want de ziektekosten rijzen de pan uit.
In Nederland is in 2013 vijf miljard Euro uitgegeven aan ziektekosten en nog eens vijf miljard aan gerelateerde kosten, zoals ziekteverzuim.

Maar veel belangrijker is het natuurlijk, dat iedereen in staat is gezonder oud te worden en daar zelf iets aan kan bijdragen. Gezondheidszorg zou moeten bestaan uit preventieve geneeskunde, door het belang van goede voeding te benadrukken om chronische ziekten te voorkomen. Als dit in de plaats zou komen van de huidige  symptoombestrijding wanneer iemand al ziek is, zou de gezondheidszorg pas écht een sprong vooruit hebben gemaakt.