Gezonde leefstijl loont bij diabetes

Verzekeraars maken geld vrij voor alternatieve aanpak suikerziekte

Diabetici kunnen door betere voeding en meer bewegen hun ziekteverloop aanmerkelijk vertragen. Soms kan de insulinespuit zelfs weer terug naar de apotheek. Dat is de inzet van de stichting ‘Voeding Leeft’ en twee zorgverzekeraars, die een proef met deze aanpak gaan uitbouwen. Voor de proef ‘Keer diabetes type 2 om’ zijn negen mensen een half jaar begeleid door diëtisten, coaches en koks. Niet alleen gezonder eten en met minder koolhydraten, maar ook smakelijker en gevarieerder. Wie lekker eet, houdt dit nieuwe eetpatroon immers langer vol.

Bij alle negen deelnemers daalden de bloedsuikerwaarden. Een van de deelnemers die al aangewezen was op de insulinespuit, heeft deze inmiddels niet meer nodig. Martijn Van Beek van de stichting Voeding Leeft: “We zeggen niet dat we mensen kunnen genezen, maar deze aanpak ondersteunt wel de onderzoeken, die laten zien dat een andere leefstijl een enorme verandering kan veroorzaken. Artsen hebben dat vaak niet door. Die zijn toch meer gericht op symptoombestrijding. En farmaceuten verdienen nu eenmaal geld met hun pillenverkoop.”

Klanten van zorgverzekeraar VGZ kunnen een bijdrage krijgen in de kosten van deze groepsaanpak en Friesland zorgverzekeraars gaat bijdragen aan een vergelijkbaar project. Van Beek: “Uiteindelijk zien wij natuurlijk graag dat alle verzekeraars begrijpen dat je dit beter kunt betalen dan jarenlang dure medicijnen te moeten vergoeden.”

Patrick Schrauwen, hoogleraar Maastricht, gespecialiseerd in de behandeling van diabetes, denkt dat leefstijladviezen een veel grotere rol kunnen spelen. “Nier alleen in de preventie van diabetes, maar ook om te voorkomen dat de ziekte zicht door ontwikkelt en dat mensen aangewezenzijn op zwaardere medicatie. Zeker in de eerste fase van de ziekte, of wanneer men bijvoorbeeld net insuline moet gebruiken. Voor diabetici geldt net als voor anderen: gevarieerd eten, niet te veel en voldoende bewegen. En het is van het grootste belang dat mensen de nieuwe leefstijl volhouden. Men moet er toch meer moeite voor doen dan alleen maar een pilletje slikken.”

Geplaatst in Medicijnen, Voeding